Urvaste Külade Seltsi projektid 2016

Toiduteema toetab ühenduste arengut

Suve lõpul saime rõõmusõnumi Kodanikuühiskonna Sihtkapitalilt: täies mahus ehk 19 886,02 eurot saab toetust Urvaste Külade Seltsi projekt „Organisatsioonide ühine tootearendus piirkonna jätkusuutlikkuse nimel“.

Rõõm on seda suurem, et taotlejaid oli tervelt 105 (pärast tehnilise kontrolli läbimist 91) toetust jagus aga vaid 17 projektile üle Eesti.

Projekti eesmärk on kohalikust toorainest toodete väljatöötamise abil suurendada piirkonna mittetulundusorganisatsioonide tegutsemisvõimekust, samuti tõsta Urvaste tuntust üldiselt ning turismi ja kogukonnaettevõtluse huviliste sihtkohana.

Projekt kestab septembrist 2016 kuni novembri lõpuni 2017, selle käigus töötame välja Urvaste koguduse õunatooted (näksid ja limonaad), et vana õunaaia baasil luua piirkonnas lisaväärtust ning suurendada koguduse tegevuse majanduslikku jätkusuutlikkust. Samuti on Pokumaa metsamarjadel põhinev maiuste arendus üks osa siinsete elanike väärtushinnangutest ja piirkonna kuvandi loomisest.

Projektiga viime ellu üht Urvaste seltsimaja arengueesmärki: saada aastaks 2020 jätkusuutlikuks ja tunnustatud aktiviseerimiskeskuseks. Kuigi antud tegevused ei ole suunatud otseselt Urvaste Külade Seltsi tegevusvõimekuse tõstmisele, on kaudne kasu kasvanud kompetentsi ning ühise tootearenduse ja müügivõrgustiku kujul märkimisväärne.

Teatavasti saavad vabaühendused sageli tegutseda ainult tänu projektitoetustele, liikmemaksudele või inimeste vabatahtlikule panusele. Aga kõik projektid saavad ükskord otsa ja kõik eestvedajad väsivad. Et Urvaste Külade Seltsi püsikulusid aitab katta kamategu, tekkis selle ettevõtmise ühel vedajal Airi Hallik-Konnulal vahepeal Pokumaa juhatajana töötades suur soov sealsete metsamarjadele väärindamiseks . Ikka see toiduteema! Ja kui siis näed veel kevadist õitemerd Urvaste koguduse õunaaias, on selge, et see aed võiks koguduse tegevust toetada ja Urvastet tutvustada palju rohkem kui ta seda praegu teeb. Uute toodete loomisel löövad lisaks Urvaste Külade Seltsi liikmetele Airile, Mariinale, Urvele jt kaasa kunstnik Epp Margna, šokolaadi- ja jäätisemeister Aivo Alev, EMÜ Polli aiandusuuringute instituut ja muidugi Pokumaa ning Urvaste koguduse rahvas.

KYSK-Sisemin_logo_KodYhisk_toetuseks

Meie teised projektid 2016

Sel aastal on Urvaste Külade Selts juba ellu viinud 4 pisemat projekti.

Milleks oleme projektitoetusi siis kasutanud? Kultuurkapitalilt saime veebruaris 300-eurose toetuse Urbanipäeva laada kultuuriprogrammi jaoks ning maikuus 500 eurot Võrumaa pikamaajooksude sarja kuuluva ümber Uhtjärve jooksu korraldamiseks.

Urbanipäeva laada ja Uhtjärve jooksu korraldamist toetas 1500 euroga ka Urvaste vald. Samuti paljud-paljud laadakülalised ja jooksjad (osavõtt Uhtjärve jooksust on tasuline neile, kes ei ela Urvaste vallas).

  1. aasta sügisesest Kohaliku Omaalgatuse Programmi (KOP) taotlusvoorust saime 423,9 eurot pühendusega vabaõhu-koolipingi tellimiseks, mille avamisega tähistasime tänavu 3. juulil kunagise koolijuhi ja kultuuritegelase Johannes Rööbi 120. sünniaastapäeva.

Kevadel aga pälvis 539-eurose KOP-toetuse meie projekt „Pesumasin hajaasustuse veemurede leevenduseks“. Uus pesupesemise teenus on käivitamisel.